Japán átkötős felső készítése

Írta: hnaletta

Egy csinos, ápol és eltakar típusú, japán stílusú átkötős blúz elkészítését mutatom be a következő bejegyzésben. A blúz szépsége az anyagán és fazonján kívül, hogy túlsúllyal küszködőknek vagy kismamáknak is egyaránt előnyös külsőt kölcsönöz.

A szabásminta a BURDA egy ezer évvel ezelőtti számából van (hogy melyik, azt nem tudom, mert kb. 2 éve állt kiszabva, megvarratlanul a blúz). A skiccen látható alkatrészeken kívül még egy 150x10 cm-es övpántot is ki kell szabni, aminek végeit ferdére varrjuk. Félbehajtás után talpszélesen, 5-6 mm-es varrásszélességgel kell körülvarrni, így a kész szélessége kb. 4,5 cm lesz.

Mivel az anyag egy szép kis selyemanyag, ezért azt szerettük volna, hogy minél kevesebb varrás látszódjon a blúz szín oldalán, ezért alkalmaztunk lehetőleg minél kevesebb és keskenyebb varrást és ezért nem használtunk intelockot sem. A fekete anyagon fekete varrásból semmi sem látszott, így lepedőn mutatom meg a későbbiekben, hogy milyen típusú varrásokat alkalmaztunk modellemmel, Ritával a blúzon.

A blúz elkészítése a következő lépésekből áll:
1. A szűkítőket megvarrjuk jelölések alapján (szabásmintáról átjelölve), szűkítőket az oldalak felé vasaljuk,
2. behajtjuk, bevasaljuk  8 cm széles eleje bezec részeket, a ferde nyakkör részhez hozzávarrjuk a bezec ferde nyakkör részét, a bezec függőleges szélét 2x3 mm-es felhajtással elszegjük, alul pedig 6 mm-es varrásszélességgel kistirceljük,
3. összeállítjuk az oldalakat, vállakat és ujjakat francia varrással,
4. miután összeállítottuk a vállakat, oldalakat, ujjakat, szintén francia varrással bevarrjuk az ujjakat az ujja körökbe,
5. miután bevarrtuk az ujjakat, elszegjük az ujja aljakat 2x3 mm-es felhajtással,
6. elszegjük a blúz alját 2x3 mm-es felhajtással,
7. szatén szegőpánttal elszegjük a ferde nyakkörrészeket, a ferde pántok végeit kézzel bevarrjuk,
8. az átgombolódáshoz gomblyukakat horgolunk az oldalvarrásokra, gombokat varrunk fel a ferde nyakkörök végeire,
9. körbevarrjuk az övet színt színre fektetve, 5 cm-es lyukat hagyva, átfordítás után a lyukat kézzel bevarrjuk,
10. a blúzt és az övet készre vasaljuk (természetesen minden művelet után részvasalásokat végzünk).
Most pedig következzen pár kép a vizuális típusúaknak:
- A francia varrás azt jelenti, hogy először talpszélesen összevarrjuk az anyagokat fonákot a fonákra fektetve, majd ollóval visszavágjuk a varrásszélességet 3-4 mm-esre, ezután átfordítjuk az anyagokat fonákoldalukra, ahol is ismét talpszélesen összevarrjuk az anyagokat, mégpedig úgy, hogy a varráson belüli anyagszél szálai még véletlenül se látszódjanak ki.

- A 2x3 mm-es felhajtás nem jelent mást, mint hogy felhajtunk egyszer 3mm-t, majd még egyszer 3 mm-t az anyagot, ezután elszegjük az anyagszéleket.

- A szatén ferde pánt felvarrásakor arra kell ügyelni, hogy valóban színoldalra varrjuk fel először a ferde pántot. A varrás a gyári hajtásvonalban történjen! A ferde pánt végéből nagyjából 6-8 mm-t visszahajtunk az indulásnál és érkezésnél is. A színt színre fektetjük és figyelünk arra, hogy a ferde pántot még véletlenül se nyújtsuk meg, hanem szépen eresszük rá az anyagra mindig, ahogy adja magát. Ezután a ferde pánt többi (gyárilag előre bevasalt) részét áthajtjuk a fonákoldal felé és továbbra is a színoldal felől varrva, a varrás tövében végigvarrjuk a blúz szélét. Végig figyeljünk arra, hogy a ferde pánt alulra hajtott része a varrás alá essen! A képeken látszik, hogy színoldalról így nem fogunk varrást látni, csak fonákoldalon.

A végeredmény és pár közeli kép:


Öv:


Ferde pánt ferde nyakkör részen:

Horgolt gomblyuk oldalvarrásokra horgolva:

Gomb ferde nyakkör részek végein:


2x3 mm-es elszegések:

A végeredmény Ritán settenkedő Ali babával a bal szélen:


 A varrás nagyjából két órát vesz igénybe (rutinosabbaknak felet), de a végeredmény nagyon klassz, higgyétek el megéri nekiállni!

Szerző: hna

komment
Címkék: diy blúz

komment

Feliratkozás RSS-re Kövess a Twitteren Facebook page Pinterest

Még több Instant ötletért kövessetek minket a Facebook-on is!

Szerző

Styloveyou_banner_300_atmenet.gif

Olvass!

 

Read A Book

Címkék

20-as évek (1) 90-es évek (1) ajándék (1) autizmus (1) autó (1) báli ruha (2) banán (1) belváros (1) blúz (2) bogiékszer (1) chocome (1) cipő (13) Construma (1) csipke (4) csoki (4) dekor (2) dekorszalag (1) dekortapasz (4) desszert (6) divat (4) diy (248) egészség (1) egyedi (1) ékszer (41) enteriőr (1) építés (1) esküdjünk (2) esküvő (1) étel (1) étterem (2) falfestés (1) farmer (4) felújítás (1) fesztivál (1) fotó (1) fülbevaló (1) gasztro (1) gyertya (1) gyűrű (1) Haj (1) haj (16) hajpánt (3) ház (1) hímzés (1) húsvét (1) illat (1) ing (6) inspiráció (2) játék (1) javítás (1) jelmez (1) jótékonyság (2) karácsony (8) karkötő (9) kaspó (1) kávé (2) keksz (1) kiállítás (4) kifutóról (2) könyv (1) könyvjelző (1) körömlakk (2) kosár (1) kóstoló (1) koszorúslány ruha (1) kötés (3) kozmetikum (1) lakás (1) lakberendezés (1) lámpa (2) lila (1) manikür (1) masni (1) menyasszonyi csokor (1) menyasszonyi haj (1) menyasszonyi ruha (1) mozgás (1) mystyle (33) nadrág (6) nyaklánc (8) nyári ruha (2) olvasónk küldte (1) öv (3) paprika (1) papucs (1) parfüm (1) párna (5) pasik (3) póló (20) próba (1) puding (1) puzzle (1) raqlap (1) reggeli (1) rózsaszín (1) ruha (7) sál (5) smink (16) sminktanácsadás (1) sonka (1) sport (1) sport11 (1) styking (1) sütemény (1) Szépüljünk (1) színtanácsadás (1) szoknya (4) szürke (1) tálca (1) táska (12) textil (3) tojás (2) top (2) torta (1) türkizkék (1) utazás (2) váza (1) vendégváró (1) virág (1) zokni (1) zöldség (1) Címkefelhő

20130210_bogiekszer.jpg

Ajánló - Főzés

hellohal banner 150x150.jpg

Ajánló - Kreatív

szobanner.jpg

süti beállítások módosítása