Harry Potter jelmez készítése

Írta: hnaletta

Harry Potternek lenni egy iskolai farsangon igazán menő dolog. Főleg akkor, ha a jelmez nem bolti, hanem házi készítésű. Ebből a bejegyzésből megtudhatjátok, miből is tevődik össze egy Harry Potter jelmez és milyen elemekből érdemes összeállítani, hogy a legtöbb darabja később is rendszeresen használható legyen, legalább addig, míg srácunk ki nem növi őket. Varrni fogunk talárt, átalakítunk gyerek méretre egy nyakkendőt, szemüveget készítünk és Griffendél címert varrunk egy pulóverre. Lássuk hogyan!


Ha a talártól eltekintünk, akkor csupa hasznos holmit kell beszereznünk, vagy elkészítenünk, így ne érezzük úgy, hogy a művünk ablakon kidobott pénz, főleg, hogy srácunk öröme mindent megér. A szemüveg, varázspálca és egyébként a talár is még sok-sok közös játékhoz használható otthon, ha vége van az iskolai farsangi bulinak.


És ha elég ügyesen játssza kisfiad a szerepét, akár még kistesót is sikerül varázsolni otthonra...


Kezdésnek keressünk egy kapucnis felsőt vagy kardigánt.


Pauszpapíron rajzoljuk körül 1 cm-es varrás ráhagyással  az alkatrészeket. A gyerek lemérése után a kapucnit manósítsuk, az ujját tölcsér szerűen bővítsük, a törzs részének eleje közepét vágjuk ketté, hosszát növeljük meg bokáig érőre és alakítsuk át "A" vonalúra.


Vegyünk fekete nem túl vastag szövetet a méteráru boltban. Az sem baj, ha poliészter, így legalább olcsóbb és nem fog gyűrődni. Vegyünk a kapucni és az eleje kihajtó rész bélelésére egy kombinációs anyagot. Harry Potternek eredetileg bordó anyaggal volt bélelve a talárja, de mi a bordó sárga csíkos nyakkendő helyett fekete-narancs csíkozásút választottunk, hogy később is tudja Alex használni, így egy "kinőtt" narancs színű inget áldoztunk fel a talárhoz.


Ha megvan az anyag és a szabásminta is, keressünk egy 2 éves kislányt, aki rágombostűzi az alkatrészeket az anyagra.


Szabjuk ki az alkatrészeket. Kell egy háta, két eleje, két ujja, egy kapucni.


A kapucni két rétegű, bélését szabjuk ki a kombinációs anyagból.


A kapucni után az eleje alkatrész felhasználásával szabjuk ki az eleje visszahajló részt és a háta nyakkör bélelőt is. Az eleje visszahajló rész nagyjából derékig érjen.


 Ismét szükség lesz egy két éves kislányra a gombostűzéshez.


Kapucni bélelő, eleje visszahajló rész bélelő és háta nyakkör bélelő.


Kezdjük el a varrást. A sima varrógépünkkel állítsuk össze az oldal és vállvarrásokat, az ujja összeállító varrásokat, a kapucni összeállító varrásokat.


Tisztázzuk el interlockkal az előbbi varrásokat. Ha ez kész, akkor varrjuk be az ujjakat és az ujja kört is tisztázzuk el. 


Ez után hajtsuk fel duplán az ujja aljakat és szegjük el őket.


Varrjuk össze a kapucni külső és belső részét.


Tisztázzuk el az előző varrást.


Így néz ki az elkészült kapucni külseje.


És így a belseje.


 Varrjuk össze a kapucni alja részét.


Varrjuk fel a kapucnit a nyakkörre.


Varrjuk össze az eleje kihajló részeinek tetejét a nyakkör szegők széleivel.


Tisztázzuk el őket.


Varrjuk fel az összeállított és eltisztázott eleje kihajló  és a háta nyakkör bélelőt a nyakkörre és eleje szélre, fogjuk be az akasztó 2 végét a varrásba a nyakkör középső részénél, amit előtte ollóval csípjünk be, hogy biztosan középre kerüljön az akasztó.


Tisztázzuk el a varrást. Az eleje visszahajló rész bélelőjének alját centisen hajtsuk vissza, úgy varrjuk fel.



Így néz ki a nyakkör rész, miután lehajtjuk a nyakkör szegőt és az eleje kihajló szegőt.


Ha van saját cimkénk, varrjuk fel belülről, előtte gombostűzzük a háta nyakkör szegő közepére.


Gombostűzzük az elejéhez az eleje kihajló részt, alaposan simítsuk ki előtte az alkatrészeket.


 Minél több helyen rögzítjük össze az alkatrészeket, annál jobb.


Egy cm visszahajtással tűzzük oda az eleje kihajló részt a test részhez. Az eddigi fekete felső szálat most cseréljük át a kombinációs anyag színére.


Eddig nem látszott, hogy a narancs színű anyaghoz fekete cérnát használtunk, de minden varrás belülre került, így ez nem probléma, viszont nem kellett folyton cserélgetni a cérnákat.


 Haladjunk szépen végig a nyakkör szegőn is.


Majd fejezzük be a másik eleje kihajló visszahajtásával a műveletet.


Fűzzük vissza feketére a felső szálat, majd hajtsuk vissza duplán az eleje szélt és varrjuk végig az eleje aljáig, majd az alját is szegjük el körben, végül a másik eleje szélt is szegjük el a másik kihajló résznél befejezve a műveletet. Az elszegés előtt mindig érdemes összemérni a két elejét, hogy pontosan egyforma legyen a két elejének a hossza.


Ha minden gépi varrás kész van, kapcsoljuk ki a varrógépet és vasaljuk készre a talárt. Természetesen menet közben minden egyes varrás után úgy illik, hogy megvasaljuk a munkadarabot, de jelen esetben annyira rohantunk, hogy csak a végén vasaltunk.


A kihajló rész aljánál 25 cm-rel magasabbra varrjuk fel a díszgombokat, nagyjából mellmagasságban. Mi Bocskai viselethez való sújtást vettünk, hogy szép legyen, de ne legyen feltűnő.


Varrjuk fel a gombolódás párját is, miután szépen összemértük az eleje nyakkör rész két oldalát.


Belülről rögzítsük kézi öltésekkel a bélelő anyagot a sújtáshoz, hogy ne tudjon kifordulni az eleje bélelő. Vigyázzunk, hogy  a színoldalon ne üssön át a narancs színű cérna!


Ez után nyomtassunk speciálisan erre a célra kapható nyomtatópapírra neten vadászott Griffendél címert.


Még  kivágás előtt szedjük le a papír hátsó rétegét, ha nem akarjuk egy órán keresztül csinálni körülvágás után...


Nagyjából a sújtás vonalába vasaljuk fel a címert a mell részre.


 Lepedőn keresztül vasaljunk, hogy ne égjen rá a matrica a vasaló talpára. Ezzel el is készült a talár!


Most térjünk át a "V" nyakú, antracit szürke kötött gyapjú pulcsira. Itt nincs más dolgunk, mint egy címer elkészítése és felvarrása kézzel.


A fekete anyag maradékára ragasszuk fel a címert. Két réteg vetexet ragasszunk a hátuljára, így később nem fog foszlani, ha kivágjuk és kellően vastag is lesz, továbbá könnyű lesz hozzá ölteni a pulcsihoz a vetexnél fogva és lebontani is egyszerű lesz a farsangi buli után.


Vágjuk körbe a címert szépen precízen.


Gombostűzzük alulról rejtetten a megfelelő helyre a címert, ne lyukasszuk ki a matricát közben.


Majd kézzel varrjuk fel körben a pulóverre a címert alulról, rejtett öltésekkel. Ezzel a címerrel díszített pulcsi is elkészült!


Most jöhet a szemüveg! Vegyünk valamelyik hipermarketben maximum 600 Forintért mindegy milyen fekete fém keretes szemüveget. Operáljuk ki az üvegét.


Alakítsuk kör formájúra.


Ha tökéletesíteni szeretnénk a köreinket, használjunk segédeszközt.


Már kész is van Harry Potter és kis segédjének szemüvege!


Most már csak a nyakkendő van hátra!


Egy meglévő gyerek nyakkendő méretére vagy egy már régebben gyerek méretűre beállított nyakkendő méretére kurtítjuk az újonnan vásárolt nyakkendőnket. Hagyjunk rá egy centimétert az eldolgozáshoz.


Szedjük le a nyakkendőről az egyéb alkatrészeket. Lehetőleg a nyakkendő csonkításakor ezekbe ne vágjunk bele!


Vágjunk le bő egy centimétert a nyakkendő szivacsából.


Vasaljuk vissza a színoldali alja részeket.


Varrjuk vissza a nyakkendő keskenyebbik végének rögzítő fülét. Először rögzítsük középen.


Majd a szélein.


Ez után varrjuk vissza a nyakkendő márkajelzését.


A nyakkendő aljának belső feléből ki kell vágni a többletet 45 fokban a szélektől felfelé, a középvarrás felé egy centis varrás ráhagyással.


Valahogy így.


Operáljuk ki az eredeti nyakkendő bélését.


A visszavasalt részek találkozási pontját csípjük be kisollóval.


Színoldallal forgassuk össze az alja részeket és a becsípett pontoktól indulva egy ferde varrással varrjuk el az eleje alja közepét a nyakkendő aljának hegyéig.


Fordítsuk színére a nyakkendőt, majd vasaljunk rá óvatosan. Vigyázat, a nyakkendőket sosem szabad úgy vasalni, hogy rányomjuk a vasalót, mert csúnya éle keletkezne, amit sosem tudnánk eltüntetni! Csak finoman, lazán, éppen csak simogatjuk...


Varrjuk fel kézzel a bélést az alja középrészből indulva kétfelé.


Ha kész vagyunk, tűrjük be a bélés többletet a nyakkendő belsejébe.


És varrjuk össze kézzel a felfejtett középső varrást.


Picit simogassuk meg a végeredményt. Elkészült a nyakkendő is!


Látjátok, nem is volt olyan bonyolult. Pusztán elhatározás, türelem és kézügyesség kérdése a Harry Potter jelmez elkészítése. Ja és azt nem is meséltem, hogy a varázspálca egy kínai fa evőpálcikából készült, amit fekete tussal festettünk be és egy napig érleltük alufóliába csomagolva, hogy jól megszívja magát.


Vegyük leltárba, mik is kellettek egy vérbeli Harry Potternek:
- egy fekete tornacsuka,
- egy fekete farmer szabású szövetnadrág,
- egy hosszú ujjú fehér ing,
- egy "V" nyakú antracit szürke kötött gyapjú pulcsi címerrel,
- egy nyakkendő,
- egy szemüveg üveg nélkül,
- egy varázspálca,
- egy talár címerrel,
- arcfestő készlet a villám felrajzolásához a homlok jobb oldalára.

Ezeknek a hozzávalóknak a legtöbb részét a srácok még jó darabig tudják hordani, így igazából csak a szemüveg, varázspálca és talár képezi a jelmez részét, de későbbi szerepjátékokhoz ezek is újra és újra felhasználhatóak. Nekünk nagyjából 2000 forintunkba került a jelmez, mert a legtöbb hozzávaló itthonról származik, ami meg nem, azt betudtuk ruhatár frissítésnek, mert Alex úgyis imád csinosan öltözni.


A jelmeznek óriási sikere volt. Idegen anyukák próbálták lencsevégre kapni Alexet, aki még gyakorlatlan volt a varázspálca használatában, így még becsöngetés előtt sóbálvánnyá változtatta egy osztálytársát...


- Na mi lesz? Ugye jövőre Ti is megpróbáljátok?


Szerző: hna

komment
Címkék: diy jelmez

komment

Feliratkozás RSS-re Kövess a Twitteren Facebook page Pinterest

Még több Instant ötletért kövessetek minket a Facebook-on is!

Szerző

Styloveyou_banner_300_atmenet.gif

Olvass!

 

Read A Book

Címkék

20-as évek (1) 90-es évek (1) ajándék (1) autizmus (1) autó (1) báli ruha (2) banán (1) belváros (1) blúz (2) bogiékszer (1) chocome (1) cipő (13) Construma (1) csipke (4) csoki (4) dekor (2) dekorszalag (1) dekortapasz (4) desszert (6) divat (4) diy (248) egészség (1) egyedi (1) ékszer (41) enteriőr (1) építés (1) esküdjünk (2) esküvő (1) étel (1) étterem (2) falfestés (1) farmer (4) felújítás (1) fesztivál (1) fotó (1) fülbevaló (1) gasztro (1) gyertya (1) gyűrű (1) haj (16) Haj (1) hajpánt (3) ház (1) hímzés (1) húsvét (1) illat (1) ing (6) inspiráció (2) játék (1) javítás (1) jelmez (1) jótékonyság (2) karácsony (8) karkötő (9) kaspó (1) kávé (2) keksz (1) kiállítás (4) kifutóról (2) könyv (1) könyvjelző (1) körömlakk (2) kosár (1) kóstoló (1) koszorúslány ruha (1) kötés (3) kozmetikum (1) lakás (1) lakberendezés (1) lámpa (2) lila (1) manikür (1) masni (1) menyasszonyi csokor (1) menyasszonyi haj (1) menyasszonyi ruha (1) mozgás (1) mystyle (33) nadrág (6) nyaklánc (8) nyári ruha (2) olvasónk küldte (1) öv (3) paprika (1) papucs (1) parfüm (1) párna (5) pasik (3) póló (20) próba (1) puding (1) puzzle (1) raqlap (1) reggeli (1) rózsaszín (1) ruha (7) sál (5) smink (16) sminktanácsadás (1) sonka (1) sport (1) sport11 (1) styking (1) sütemény (1) Szépüljünk (1) színtanácsadás (1) szoknya (4) szürke (1) tálca (1) táska (12) textil (3) tojás (2) top (2) torta (1) türkizkék (1) utazás (2) váza (1) vendégváró (1) virág (1) zokni (1) zöldség (1) Címkefelhő

20130210_bogiekszer.jpg

Ajánló - Főzés

hellohal banner 150x150.jpg

Ajánló - Kreatív

szobanner.jpg

süti beállítások módosítása