30 év!

Írta: Szántó Bogi smink és ékszer

A nők életében jelentős szám, sokaknál vízválasztó ez a kor. A nővé érés ideje, a sikerek kora.

ik0.jpg

Azonban van, ami már a kezdetektől, és még ennyi idő után is töretlenül sikeres!
Ilyen pl. gyerekkorom emblematikus műve: az István, a király.

Kívülről tudtam az egész darabot, rongyossá hallgattam a magnókazettáimat. Csak filmen láttam, mivel az ősbemutatón még bölcsis voltam, de akkora hatással volt rám, hogy még gimnáziumi éveimben is szívesen hallgattam és énekeltem. Ez utóbbit szerencsére csak a tengerimalacom élvezte, hiszen, hiába voltam énekkaros, az eredeti szereposztás hangjaihoz nem érhetek fel soha! :)

István,_a_király.jpg

Ez a rockopera sok tekintetben történelmi volt, többek közt a városligeti szánkózódomb a bemutató után kapta a Királydomb nevet. Az első magyar rockoperát tisztelhetjük benne. Feloldotta a rockzene és a színház közt feszülő ellentéteket, nem csak a műfajával, de a szereposztásával is, hiszen nagy színészek mellett, a rock fenegyerekei is főszerepet kaptak a műben (Varga Miklós, Vikidál Gyula, Nagy Feró, Deák Bill Gyula és Victor Máté).

ik5.jpg

Az eredeti darabot többször újraálmodták már, most a 30. évfordulóján pedig Alföldi Róbert rendezésében láthatjuk, valószínűleg teljesen új megközelítésben és értelmezésben.

ik.jpg

A szereposztás most is parádésnak ígérkezik:

István: Feke Pál
Koppány: Stohl András
Krónikás: Blaskó Péter
Táltos: Novák Péter
Asztrik: László Zsolt
Laborc: Szemenyei János
Réka: Tompos Kátya
Gizella: Radnay Csilla
Sarolt: Udvaros Dorottya
3 feleség: Bánfalvi Eszter, Csépai Eszter, Simon Boglárka
3 főúr: Schneider Zoltán, Hevér Gábor, Znamenák István
Vecelin: Makranczai Zalán
2 német lovag: Józan Lázsló, Farkas Dénes
Regősök: Varga Miklós, Nagy Feró

Különösen kíváncsi leszek Varga Miklósra, aki eddig Istvánt játszotta. Ki tud-e majd bújni a skatulyából?  Aki eddig ebben a szerepben látta, el tudja-e majd fogadni regősként, ugyanabban a darabban?
Ugyanilyen kérdőjelekkel fordulok Stohl András Koppánya felé is, mivel egyelőre nem tudom ebben a karakterben elképzelni, de remélem, az előadáson meggyőz majd!

ik3.jpg

ik2b.jpg
Egy darab újraértelmezése mindig izgalmas, ez esetben azonban azért is, mivel az eredeti bemutató történelmi-kulturális háttere nagyon erős érzelmi töltetet adott a műnek.
Sokan nem tudják, de az István, a király lemeznek készült, majd felvetődött a film ötlete és végül egy ügyes húzással a filmhez szabadtéri díszletet csináltak és így kerekedett a bemutató belőle a Városligetben. Ezek után pedig meglepő fordulatoknak köszönhetően került a Nemzeti Színházba.

istvan-kiraly-2011-csesznek-1-o.jpg

Pont ezek okokból, 2008-ig playback-ről mentek az előadások, mivel egyszer jó minőségben felénekelték a dalokat, de az akkori technikákkal és több szereplő énektudásával nem lehetett úgy előadni a darabot, hogy a megfelelő színvonalat hozza.


images_2213.jpg

A mostani bemutatóra mindenki nagyon készül, a színészek, nézők, kritikusok és mi is: a mű bemutatásának 30. évfordulóján érdemes lesz követni minket, mert meglepetéssel várunk Benneteket a jövő héten! :)
Addig is: "Ó, mondd, Te kit választanál?"

 

komment

Feliratkozás RSS-re Kövess a Twitteren Facebook page Pinterest

Még több Instant ötletért kövessetek minket a Facebook-on is!

Szerző

Styloveyou_banner_300_atmenet.gif

Olvass!

 

Read A Book

Címkék

20-as évek (1) 90-es évek (1) ajándék (1) autizmus (1) autó (1) báli ruha (2) banán (1) belváros (1) blúz (2) bogiékszer (1) chocome (1) cipő (13) Construma (1) csipke (4) csoki (4) dekor (2) dekorszalag (1) dekortapasz (4) desszert (6) divat (4) diy (248) egészség (1) egyedi (1) ékszer (41) enteriőr (1) építés (1) esküdjünk (2) esküvő (1) étel (1) étterem (2) falfestés (1) farmer (4) felújítás (1) fesztivál (1) fotó (1) fülbevaló (1) gasztro (1) gyertya (1) gyűrű (1) haj (16) Haj (1) hajpánt (3) ház (1) hímzés (1) húsvét (1) illat (1) ing (6) inspiráció (2) játék (1) javítás (1) jelmez (1) jótékonyság (2) karácsony (8) karkötő (9) kaspó (1) kávé (2) keksz (1) kiállítás (4) kifutóról (2) könyv (1) könyvjelző (1) körömlakk (2) kosár (1) kóstoló (1) koszorúslány ruha (1) kötés (3) kozmetikum (1) lakás (1) lakberendezés (1) lámpa (2) lila (1) manikür (1) masni (1) menyasszonyi csokor (1) menyasszonyi haj (1) menyasszonyi ruha (1) mozgás (1) mystyle (33) nadrág (6) nyaklánc (8) nyári ruha (2) olvasónk küldte (1) öv (3) paprika (1) papucs (1) parfüm (1) párna (5) pasik (3) póló (20) próba (1) puding (1) puzzle (1) raqlap (1) reggeli (1) rózsaszín (1) ruha (7) sál (5) smink (16) sminktanácsadás (1) sonka (1) sport (1) sport11 (1) styking (1) sütemény (1) Szépüljünk (1) színtanácsadás (1) szoknya (4) szürke (1) tálca (1) táska (12) textil (3) tojás (2) top (2) torta (1) türkizkék (1) utazás (2) váza (1) vendégváró (1) virág (1) zokni (1) zöldség (1) Címkefelhő

20130210_bogiekszer.jpg

Ajánló - Főzés

hellohal banner 150x150.jpg

Ajánló - Kreatív

szobanner.jpg

süti beállítások módosítása