Hogyan javíts lyukas ruhákat?

Írta: hnaletta

Gondolom veletek is időnként előfordul, hogy a srácok alatt elfeslik egy-egy ruhadarab. Nálunk például most épp megint dívik a "peunza" járvány a suliban és ez óhatatlanul azzal jár, hogy a földön fetrengő porontyaink térdén kikopik a nadrág. Néha pedig a mosógép csinál őrültséget vagy épp a fehérítő gyengíti el az anyagot, ami miatt újabb kéretlen lyukak keletkeznek a ruhákon. Ebben a bejegyzésben egy bélelt nadrág és egy póló megmentésén fáradozunk. Lesz benne ragasztás, varrás, nyomdázás. Nézzétek meg!


Egyetlen apró gond merült fel a folyamat során. Pár kép elveszett, amit már utólag sem tudtunk elővarázsolni a XXI. századi csodaprogramok segítségével sem (hát igen, ha már letöröltél a kártyádról minden képet és aztán újra ráfotózol, akkor ráfotóztál, ezt tudomásul kell venni...).

Emiatt sajnos nincs kép például a lyukas ruhadarabok eredeti állapotáról, de higgyétek el, hogy lyukasak voltak! :-)

Először a nadrág megjavítását mutatom meg. 

Mivel a nadrág bélelt, így első lépésben a bélésen hozunk létre egy nagyobbacska rést, mert ezen keresztül kell majd belebújni a nadrágba, hogy eljussunk a térd részhez.


Ezután fonák oldalról vetexet ragasztunk a lyukra (erről sincs kép, de szerintem el tudjátok képzelni), és színoldalról jól elcikkcakkoljuk a tátongó rést.


A "befoltozott" lyuk. Tisztán látszik, hogy a nadrág másik térde sem húzza már sokáig...


A gyermek által kiválasztott rávasalható textilmatricát ízlésesen, trendin elhelyezzük a problémás területen.


Felvasaljuk a cimkét nedves lepedőn keresztül a nadrágra.


A biztonság kedvéért én fel is szoktam varrni, nehogy mosásnál leváljon.


A folyamat elején, fonák oldalról felvasalt vetexet láthatjátok a képen.


A "szépséges" halálfejünk közelről.


Ezután bevarrjuk a lyukat a bélésen. Először a nagyját géppel.


Majd a maradékot kézzel.


Íme a végeredmény. Ugye milyen szép? :-)


Ezután jöhet a póló! 

A lyukakról készült kép szintén elveszett, de két erős, egészséges lyuk volt a póló mellrészén. Ezeket szintén hátulról bevetexezzük, majd színoldalról elcikkcakkoljuk.



Ezután kiválasztjuk a megfelelő cimkéket. Mivel a márkajelzés piros, így piros színt tartalmazó cimkét választottunk, illetve ehhez igazítjuk majd a kompozíció többi elemét.


A felvasalható cimkét nedves lepedőn keresztül felvasaljuk.


Az előző cimkéhez passzoló kettes számú cimkét is elkezdjük úgy elhelyezgetni, hogy a lyukat takarja, de az egyes számú cimke élvezeti értékét jelentősen ne rontsa.


Ha megvan a megfelelő pozíció, felgombostűzzük, nehogy elfelejtsük, mire jutottunk.


A biztonság kedvéért körülvarrjuk az egyes számú cimkét, nehogy mosásnál leváljon.


Mivel a kettes számú cimke nem felragasztható, így azt értelemszerűen lendületből felvarrjuk. Nyugi, sikerülni fog, hiszen előtte felgombostűztük!


A nagyon maximalisták ilyenkor csak a fonák oldali szálakat vágják el.


A színoldaliakat áthúzzák a fonák oldalra, ahol elcsomózzák őket és csak aztán vágják rövidre a szálakat.


A két cimke elkészült, de nincs is tökéletesen középen a kompozíció és kicsit üresnek is érződik, ezért, rohanjunk el vagy újabb cimkéket venni a rövidáru boltba, vagy textilfestéket a hobbiboltba!


Ha az utóbbit választjuk, elővesszük a sárga, fekete és piros textilfestékünket. A pólóba egy evéshez használt műanyag alátétet tolunk, hiszen a festéket a pamut anyag felszívja és a hátán is mintás lenne a póló, amit valószínűleg nem szeretnénk (sajnos ezek a fotók is elvesztek, de szerintem fog menni fotók nélkül is).

Megkérjük iskolás kisfiunkat, hogy festékezze össze a kiválasztott nyomdákat. A fotón kicsit kilátszik bal alul az alátét, amit betoltunk a rétegek közé...


Majd szülői felügyelettel odanyomjuk a mintákat, ahova kell.


Jöhet a piros festék!




Majd a fekete!



A képen látszik, hogy a fekete fa egy piros fára került rá, pici eltolással. Ettől játékosabb, térbelibb lesz kicsit a kép.


Ha úgy érezzük, hogy pont jó, akkor megállunk. Készen is vagyunk! Ha szeretnénk, hogy tartós legyen a minta, akkor száradás után nagyon alaposan vasaljuk meg a pólót lepedőn keresztül, így fixáljuk a festéket!


A folyamatnak van még egy lényeges mozzanata. Ne várjunk addig a javítással, míg a gyerek kinövi a pólót, mert akkor úgy jártok, mint én, hogy csak a fotózásra tudja rákényszeríteni a gyerekre, utána pedig máris lehet elajándékozni az unokatesónak... :-)


Az egész művelet talán két órát vett igénybe, viszont a végeredmény látványos és menő, ami a kis iskolásoknál nem elhanyagolható szempont! :-) 

Szerző: hna

komment

Feliratkozás RSS-re Kövess a Twitteren Facebook page Pinterest

Még több Instant ötletért kövessetek minket a Facebook-on is!

Szerző

Styloveyou_banner_300_atmenet.gif

Olvass!

 

Read A Book

Címkék

20-as évek (1) 90-es évek (1) ajándék (1) autizmus (1) autó (1) báli ruha (2) banán (1) belváros (1) blúz (2) bogiékszer (1) chocome (1) cipő (13) Construma (1) csipke (4) csoki (4) dekor (2) dekorszalag (1) dekortapasz (4) desszert (6) divat (4) diy (248) egészség (1) egyedi (1) ékszer (41) enteriőr (1) építés (1) esküdjünk (2) esküvő (1) étel (1) étterem (2) falfestés (1) farmer (4) felújítás (1) fesztivál (1) fotó (1) fülbevaló (1) gasztro (1) gyertya (1) gyűrű (1) haj (16) Haj (1) hajpánt (3) ház (1) hímzés (1) húsvét (1) illat (1) ing (6) inspiráció (2) játék (1) javítás (1) jelmez (1) jótékonyság (2) karácsony (8) karkötő (9) kaspó (1) kávé (2) keksz (1) kiállítás (4) kifutóról (2) könyv (1) könyvjelző (1) körömlakk (2) kosár (1) kóstoló (1) koszorúslány ruha (1) kötés (3) kozmetikum (1) lakás (1) lakberendezés (1) lámpa (2) lila (1) manikür (1) masni (1) menyasszonyi csokor (1) menyasszonyi haj (1) menyasszonyi ruha (1) mozgás (1) mystyle (33) nadrág (6) nyaklánc (8) nyári ruha (2) olvasónk küldte (1) öv (3) paprika (1) papucs (1) parfüm (1) párna (5) pasik (3) póló (20) próba (1) puding (1) puzzle (1) raqlap (1) reggeli (1) rózsaszín (1) ruha (7) sál (5) smink (16) sminktanácsadás (1) sonka (1) sport (1) sport11 (1) styking (1) sütemény (1) Szépüljünk (1) színtanácsadás (1) szoknya (4) szürke (1) tálca (1) táska (12) textil (3) tojás (2) top (2) torta (1) türkizkék (1) utazás (2) váza (1) vendégváró (1) virág (1) zokni (1) zöldség (1) Címkefelhő

20130210_bogiekszer.jpg

Ajánló - Főzés

hellohal banner 150x150.jpg

Ajánló - Kreatív

szobanner.jpg

süti beállítások módosítása